• Contact

Maximaal trekgewicht van auto

Staat u op het punt om een andere of tweedehands auto te kopen, dan overweegt u misschien om er één met een trekhaak aan te schaffen. Het is u wellicht al opgevallen dat ieder voertuig een ander gewicht mag trekken. Op het moment dat u gebruik gaat maken van een aanhangwagen is het maximaal trekgewicht belangrijk om te weten. Het maximaal toelaatbare trekgewicht wordt bepaald door diverse zaken.

Technische eisen

De fabrikant heeft bij het ontwerp rekening gehouden met de mogelijkheid van een trekhaak. Op het moment dat een fabrikant een trekhaak meeneemt in het ontwerp van een voertuig, berekent hij wat de constructie toelaat aan krachten en wat het motorvermogen kan opbrengen. Het is voor de hand liggend dat een motor met weinig vermogen niet teveel mag trekken, aangezien het vermogen dan een beperking is. Maar wat te denken van een voertuig met een laag eigen gewicht. Als een aanhangwagen veel zwaarder wordt dan het trekkende voertuig, dan ontstaan er onveilige situaties. Als er hard geremd moet worden kan het gewicht van de aanhangwagen de auto dusdanig uit balans brengen dat er grote ongelukken kunnen ontstaan.

Kentekenbewijs of rdw.nl

Waar vindt u de informatie over het maximaal toelaatbare trekgewicht? Bij iedere auto wordt een kentekenbewijs meegeleverd. Op het ‘oude’ papieren kentekenbewijs vindt u deze gegevens op pagina 2 van deel I, op het nieuwe kentekenbewijs in de vorm van een pasje, staat het op de achterzijde. Heeft u er één op het oog, maar nog niet gekocht, dan heeft u dus geen kentekenbewijs. Wilt u toch het maximaal toelaatbare trekgewicht weten dan kunt u dit vinden op de website van het RDW. U heeft hiervoor wel het kenteken nodig.

Uitzonderingen

Er zijn enkele automodellen waarvoor een fabrikant bewust heeft gekozen om deze optie van een trekhaak niet aan te bieden. Over het algemeen gaat dit om hele kleine auto's of om exclusieve sportauto's. Daarnaast zijn er tegenwoordig steeds meer ‘zuinige’ auto's met alternatieve aandrijvingen die geen mogelijkheid bieden om een aanhangwagen te trekken. 
Bent u op zoek naar een occasion en wilt u meer weten over het trekgewicht van de auto? Dan kunt u terecht bij Van der Linden auto's in Hoogeveen. Van der Linden heeft een ruim aanbod aan onder andere tweedehands gezinsauto's en tweedehands bedrijfsauto's, eventueel voorzien van een trekhaak.
Bekijk onze occasions

1
Scan de code Open in browser