• Contact

auto kopen particulier tips

Ben je van plan om een tweedehands auto te kopen bij een particulier? Waarschijnlijk doe je dat om financiële redenen. Auto’s zijn nu eenmaal goedkoper als je deze van een particulier koopt. Maar er zijn een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten. Als je een auto koopt, dan wil je natuurlijk wel een goede auto aanschaffen die nog een tijd meegaat.  

In dit blog geven we je tips en aandachtspunten voor het kopen van een tweedehands auto bij een particulier.

Doe vergelijkend onderzoek

Heb je een bepaalde auto op het oog? Ga dan op onderzoek uit naar een vergelijkbare auto van hetzelfde merk, type en bouwjaar. Je kunt dit heel eenvoudig online doen, er bestaan namelijk heel veel sites waar auto’s door particulieren worden aangeboden. Controleer wat de gemiddelde prijs is van de auto die jij op het oog hebt. Dat is belangrijk om te weten voordat je het gesprek met de verkoper aangaat.

Ga de auto nooit alleen bekijken

Neem altijd iemand mee om naar de auto te kijken. Het zou natuurlijk ideaal zijn als je een persoon meeneemt die verstand heeft van auto’s. De reden dat je iemand meeneemt is dat twee personen altijd meer opmerken dan één. Misschien ben jij al helemaal verliefd op de auto en zie je de gebreken niet meer. Dat kan dan opgevangen worden door de mening van een ander.

Controleer de gegevens van de auto

Op de website van de RDW kun je de geschiedenis van de auto opvragen via het kenteken. Je kunt precies zien hoeveel eigenaren de auto heeft gehad. Controleer tevens of de kilometerstand klopt, hier wordt nog wel eens mee gesjoemeld. Als je eenmaal een proefrit gaat maken, vraag de eigenaar dan ook naar de onderhoudsboekjes. Als een auto goed is onderhouden bij een garage, dan zal dit in de onderhoudsboekjes staan.

Maak een uitgebreide proefrit

Een uitgebreide proefrit is uiterst belangrijk om de auto goed te kunnen beoordelen. Loop eerst een rondje om de auto waarbij je goed naar de carrosserie kijkt. Misschien kun je tekenen van schade zien, vraag ernaar als dat zo is. Kijk daarna onder de motorkap en bekijk hoe het geheel eruit ziet. Zie je oliesporen of groene aanslag? Dat kan op lekkages duiden. Is de auto al warmgedraaid door de eigenaar? Dit kan een slecht teken zijn! Maak daarna een lange rit waarbij je over verschillende soorten wegen rijdt. Let goed op het rijgedrag van de auto. Laat de radio uit en luister goed of je vreemde geluiden hoort.

Onderhandel over de prijs

De prijs van een bepaalde auto zal over het algemeen bij een particulier lager liggen. Dat betekent echter niet dat je niet mag onderhandelen over de prijs. Misschien ben je tijdens het bekijken van de auto defecten tegengekomen die geen probleem zijn, maar die wel vervangen moeten worden. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de banden of de accu. Je zou kunnen afspreken dat de verkoper deze vervangt, maar je kunt ook onderhandelen over een lagere prijs.

Tweedehands auto kopen bij particulier

Wil je zekerheid en garantie? Dan kun je beter geen tweedehands auto kopen bij een particulier. In dat geval kun je beter naar een erkend autobedrijf gaan, zoals van der Linden auto’s in Hoogeveen. Bij ons kun je occasions vinden van allerlei merken. Wij specialiseren ons in jonge gebruikte auto’s, maar dan vooral de luxe en hoogwaardige modellen. Dankzij onze jarenlange ervaring met de markt, kunnen wij bovendien een zeer scherpe prijs rekenen voor onze auto’s.

Op zoek naar een betrouwbare en goede tweedehands auto? Kijk eens rond op onze website of kom gezellig langs!

1
Scan de code Open in browser